7 تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

همانطور که تأثیر غذاها و داروها، بیماری ها، استرس، سفر و روزهای پرمشغله بر چرخه قاعدگی اجتناب ناپذیر است، تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی نیز امکان پذیر است. دوران قاعدگی و علائم قبل از آن می توانند تحت تأثیر هوای سرد فصل زمستان قرار بگیرند. حال آنکه تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی چه می باشد، به چه دلایلی اتفاق می افتد و چطور می توان آن ها را مدیریت و یا با آن ها مقابله کرد، در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرند.

دانش ارتباط چرخه قاعدگی و تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

✅یک چرخه قاعدگی معمولی حدود 28 روز طول می کشد، اما می تواند بین 21 تا 35 روز باشد. این چرخه توسط هورمون هایی از جمله استروژن و پروژسترون تنظیم می شود که در طول ماه و چرخه قاعدگی در نوسان هستند. تغییر میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید در فصل زمستان، می تواند بر تولید هورمون ها تأثیر و این نیز به نوبه خود می تواند بر زمان و مدت چرخه های قاعدگی تأثیر بگذارد.

✅در فصل زمستان، روزهای کوتاه تر و شب های طولانی تر می تواند ریتم طبیعی شبانه روزی بدن را مختل کند و منجر به تغییرات در سطح هورمون شود. علاوه بر این، دمای پایین تر و هوای سردتر می تواند باعث انقباض رگ های خونی شود و به طور بالقوه بر جریان خون به اندام های تولیدمثل تأثیر بگذارد.

✅میزان متابولیسم بدن(سوخت و ساز بدن) به طور مداوم در پاسخ به تغییر شرایط آب و هوایی خود را تنظیم می کند. تغییر در میزان متابولیسم نیز بر تعادل هورمونی تأثیر می گذارد و در نتیجه اختلال یا تغییر در چرخه قاعدگی ایجاد می شود. بنابراین، آب و هوای سرد و تغییرات دما به طور بالقوه می توانند بر چرخه قاعدگی افراد تأثیر بگذارند.

✅توجه به این نکته مهم است که استرس، تغییر در رژیم غذایی و عادات ورزشی در طول ماه های زمستان نیز می توانند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند. استرس می تواند باعث عدم تعادل هورمونی شود، در حالی که تغییر در رژیم غذایی و ورزش می توانند بر سطح هورمون ها و سلامت کلی بدن تأثیر بگذارند.

چگونگی تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

رابطه بین هوای سرد و چرخه های قاعدگی بیشتر غیرمستقیم است و به نحوه واکنش بدن به تغییرات محیطی مربوط می شود. به دلیل تغییرات شدید در شیوه زندگی، زمستان سرد می تواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. در اینجا چگونگی تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی آورده شده است:

۱. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ تضعیف سیستم ایمنی: فصل زمستان باعث تضعیف سیستم ایمنی در برخی از افراد می‌شود. در نتیجه بدن آسیب پذیرتر و مستعد ابتلا به سرماخوردگی و عفونت های ویروسی می شود. از آنجایی که پوشش داخلی رحم نیز تحت تأثیر سیستم ایمنی بدن قرار می گیرد و حتی خود بخشی از سیستم ایمنی بدن است، تضعیف آن می تواند در اختلال و ایجاد تغییر در چرخه و دوران قاعدگی نقش داشته باشد.

۲. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ دوره های طولانی تر: یک مطالعه تحقیقاتی در سال 2011 نشان داد که چرخه‌های قاعدگی در فصل تابستان 0.9 روز کوتاه‌تر از زمستان هستند که دلیل آن افزایش ترشح هورمون، افزایش فعالیت تخمدان و دفعات تخمک‌گذاری در ماه‌های گرم‌تر و زمان بیشتر قرارگرفتن زیر نور خورشید می باشد. دانشمندان تغییرات در چرخه قاعدگی را با فشار اتمسفر، دمای هوا و نور خورشید در طول زمستان مرتبط می دانند. ترشح هورمون محرک فولیکول در طول زمستان کمتر است و چرخه های قاعدگی اغلب طولانی تر می شوند.

۳. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ عدم تعادل هورمونی: فقدان پرتو نور آفتاب در فصل زمستان می تواند نقش مهمی در چرخه قاعدگی داشته باشد. این فقدان می تواند باعث کند شدن تیروئید و سیستم غدد درون ریز شود که ممکن است به متابولیسم کندتر و دوره های طولانی تر نیز کمک کند. با کند شدن تیروئید، متابولیسم نیز کندتر می شود و در نتیجه چرخه قاعدگی تا زمان سازگاری بدن با تغییرات شدید دما طولانی تر می شود.

۴. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ هورمون محرک فولیکول کمتر(FSH): هورمون محرک فولیکول(FSH) در فصل زمستان کمتر از تابستان ترشح می شود که می تواند به طولانی تر شدن چرخه قاعدگی کمک کند. همچنین فرکانس تخمک گذاری نیز می تواند به میزان قابل توجهی کاهش یابد. ترکیبی از کاهش تخمک گذاری و چرخه های طولانی تر در طول زمستان ممکن است تا حد زیادی به دلیل عدم تعادل هورمونی باشد که در زمستان اتفاق می‌افتد. ترکیبی از چرخه‌های طولانی‌تر و کاهش تخمک‌گذاری می‌تواند، قاعدگی‌ها را در زمستان خسته‌کننده کند.

نتایج مطالعه ای که در ژورنال Gynecol Endocrinol منتشر شد، نشان داد که در تابستان در مقایسه با زمستان، روند افزایش ترشح FSH، اندازه فولیکول تخمدان به طور قابل توجهی بزرگتر، دفعات تخمک گذاری بیشتر(97٪ در مقابل 71٪) و چرخه قاعدگی کوتاهتر(به میزان 0.9 روز) وجود دارد.

۵. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ علائم پیش از قاعدگی: سندرم پیش از قاعدگی(PMS) به علائم متعددی همچون نوسانات خلقی، نفخ، تحریک پذیری و… اشاره دارد که چند روز قبل از دوره قاعدگی ظاهر می شوند. علائم سندرم پیش از قاعدگی(PMS) می تواند در زمستان تشدید و افراد را بیشتر دچار استرس کند. در فصول گرمتر و آفتابی‌تر بهار و تابستان بدن بیشتر در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد و قادر به تولید بیشتر ویتامین D و دوپامین می شود که هر دو با خلق و خوی مثبت و احساس لذت مرتبط می باشند.

اما در طول فصل زمستان که هوا چندان آفتابی نیست زمان بیشتری در خانه صرف می‌شود. کاهش نور خورشید و دریافت ویتامین D می تواند بر خلق و خوی کلی افراد و سطح کلسیم در بدن تأثیر بگذارد که همه این عوامل بر تحریک علائم PMS نقش دارند. افراد همچنین در فصل زمستان تمایل به انجام فعالیت کمتر و خوردن بیشتر غذا دارند، که این عوامل نیز می تواند بر علائم PMS تأثیر بگذارد.

۶. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ درد و گرفتگی عضلانی: قاعدگی در زمستان ممکن است دردناک تر از فصول گرم سال باشد. دلیل دردناک تر شدن قاعدگی در فصل زمستان این است که رگ های خونی در هنگام سرما سفت و فشرده می شوند. این امر می تواند در جریان روان خون اختلال ایجاد کند و دلیلی برای گرفتگی و درد عضلات شود.

هنگام سرد شدن هوا برای حفظ جریان خون بدن، مغز، قلب و سایر اندام های حیاتی اولویت دارد به همین دلیل است که گاهی اوقات انگشتان دست و پاها کمی سرد می شوند. به عنوان بخشی از این فرآیند، رگ های خونی منقبض می شوند که جریان خون را کاهش می دهد. برخی از پزشکان معتقدند که این گردش خون منقبض می تواند بر جریان خون قاعدگی افراد اختلال ایجاد کند و در نتیجه درد پریود را افزایش دهد.

۷. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی/ اختلال عاطفی فصلی(SAD): برخی از افراد در طول ماه های سردتر اختلال عاطفی فصلی را تجربه می کنند که می تواند بر خلق و خو، سطح انرژی و الگوهای خواب آنان تأثیر بگذارد. این تغییرات نیز ممکن است به طور غیر مستقیم بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. با وجود دماهای سرد، تاریک شدن زود هنگام هوا، و عدم وجود میزان کافی نور طبیعی خورشید در بسیاری از روزهای زمستان، معمولا سطح سروتونین و ملاتونین ما به طور طبیعی شروع به کاهش می‌کند که علت مستقیم اختلال عاطفی فصلی(SAD) بیان می‌شود.

عوامل مهم تر در تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

◀️کم آبی: هوای زمستان معمولا خشک است که می تواند موجب کم آبی بدن شود. کم آبی می تواند بر حجم خون تأثیر و منجر به تغییر در زمان یا مدت چرخه های قاعدگی شود.

◀️کمبود ویتامینD : در طول زمستان، بسیاری از مردم به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نمی گیرند، که می تواند بر سطح ویتامین D و چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد.

◀️فشار و استرس: ماندن زمان زیاد در خانه و دور ماندن از فعالیت های روزانه خارج از خانه به دلیل هوای سرد برای برخی استرس زا است. استرس مداوم به هر دلیلی می تواند بر سطح هورمون ها تأثیر و موجب تأخیر در دوره، دوره سنگین تر از حد معمول و یا حتی دروه از دست رفته آنان شود.

◀️تغییر رژیم غذایی و کاهش فعالیت های بدنی: در ماه های زمستان اغلب دسترسی به محصولات تازه کمتر می شود. علاوه براین امکان انجام فعالیت های ورزشی در فضای باز نیز کمتر می شود. تغییر در رژیم غذایی و عادات ورزشی می تواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد.

◀️هوای سرد زمستان: آب و هوای زمستان نیز می تواند از طریق تغییرات دما بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. دمای پایین هوای سرد می تواند باعث انقباض عروق خونی و منجر به کاهش جریان خون به رحم و تغییر در جریان قاعدگی شود.

راهکارهای مدیریت و مقابله با تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

اکنون با آگاهی بیشتر از چگونگی تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی و عواملی که موجب پیدایش چنین اثرگذاری هایی می شوند، بهتر است بدانید که برای مقابله و مدیریت چنین عوامل و نحوه تاثیر آن ها، راهکارهای ساده اما کاربردی وجود دارد. در ادامه برخی از پرتکرارترین آن ها در منابع مختلف، آورده شده است:

❇️۱. از دوش آب گرم، پدهای گرم کننده و یا بطری های آب گرم برای تسکین درد و گرفتگی عضلانی در دوره قاعدگی کمک بگیرید. گرم کردن به کاهش فشردگی و انقباض رگ های خونی در هوای سرد کمک کرده و باعث روان تر شدن جریان خون و کاهش درد می شود‌.

❇️۲. از رژیم غذایی سالم و متعادل در دوران قاعدگی پیروی کنید. مصرف غذاهای سالم و ضد نفخ به کاهش درد و حمایت از سطح انرژی شما کمک می کند. خوردن یک رژیم غذایی متعادل با مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل می تواند به تنظیم سطح هورمون ها و حمایت از سلامت کلی باروری کمک کند.

در واقع یکی دیگر از راه های حفظ تعادل هورمونی در ماه های زمستان، تمرکز بر رژیم غذایی است. خوردن یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی همچون آهن، منیزیم، ویتامین D، اسیدهای چرب امگا3، کلسیم و ویتامین C می تواند به حمایت از سلامت هورمونی و چرخه های قاعدگی سالم در طول زمستان کمک کند.

❇️۳. از انجام ورزش های ملایمی همچون پیاده‌روی غافل نگردید. از آنجایی که روزها در فصل زمستان کوتاه تر می شوند پس سعی کنید زودتر، حداقل برای 15 تا 20 دقیقه(حتی اگر هوا ابری باشد) از خانه بیرون بروید و از مزایای نور طبیعی خورشید بهره ببرید. ورزش باعث ترشح اندورفین می شود که تقویت کننده خلق و خوی طبیعی است و می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. می‌توانید پیاده‌روی، دویدن یا شرکت در کلاس تناسب اندام را امتحان کنید تا بدن خود را به تحرک وا دارید.

❇️۴. از تمرینات یوگا و ماساژ برای از بین بردن تنش و استرس در برنامه های هفتگی خود، بهره ببرید. دردهای قاعدگی یکی از علائم رایج در دوره قاعدگی است. ماساژ حدود 20 دقیقه در ناحیه زیر شکم، پهلو و پشت نیز می تواند کمک کننده باشد. انجام منظم حرکات یوگا می تواند به کاهش درد و گرفتگی، تنظیم چرخه های قاعدگی و در مجموع حمایت از سلامت قاعدگی کمک کند.

❇️۵. همواره هیدراته بمانید. نوشیدن آب کافی می تواند علاوه بر کاهش احساس خستگی و ناراحتی به تنظیم چرخه قاعدگی شما کمک کند. نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز و مصرف چای های گیاهی گرم همچون بابونه، زنجبیل و…برای آبرسانی و آرامش بیشتر پیشنهاد شده است.

زمان مراجعه به پزشک در مواجه با تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی

در مواجه با تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی، اگر علائمی مانند نوسانات خلقی، اضطراب یا افسردگی را تجربه می کنید به عنوان مثال خلق و خوی شما آنقدر ضعیف است که حتی انگیزه رفتن به سرکار خود را ندارید و یا حتی انگیزه انجام دادن کارهایی که معمولا از انجام آن لذت می بردید را ندارید، ضروری است که به دنبال کمک حرفه ای باشید.

همچنین توجه و ردیابی تغییرات چرخه قاعدگی نیز بسیار مهم است و می تواند به شما کمک کند تا در جریان دوره های قاعدگی خود باشید و به موقع به پزشک متخصص مراجعه کنید. علاوه براین، موضوعاتی همچون از دست رفتن دوره و یا تجربه دوره سنگین تحت تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی لزوماً نیازمند مشورت با پزشک می باشد.

سخن آخر

بدن حساس ما نسبت به عوامل مختلفی همچون استرس، تغییر در رژیم غذایی، الگوی خواب و حتی تغییرات دمایی پاسخ می دهد. تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی هم نوعی پاسخ منطبق با سایر عوامل عنوان شده می باشد. در مواجه با هرگونه تأثیر فصل زمستان بر چرخه قاعدگی باید آرامش خود را حفظ نموده و در کنار بکارگیری راهکارهای ارائه شده در این مقاله با پزشک مربوطه خود نیز مشورت نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *